Forum www.guziolki.fora.pl Strona Główna www.guziolki.fora.pl
forum związku GUZ
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

GUZIOŁOWE GOTOWANIE

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.guziolki.fora.pl Strona Główna -> Forum testowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DINGO
Administrator



Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:26, 17 Wrz 2012    Temat postu: GUZIOŁOWE GOTOWANIE

proponuje przepis nr 1 - bierzemy 250 ml przegotowanej wody ,1 torebkę herbaty . Herbatę umieszczamy w szklance ,wodę doprowadzamy wrzenia od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić. zalewamy herbatkę wodą i częstujemy teściową, może wreszcie pożyczy na nowy samochód

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dr Dorota Grey [GUZ]




Dołączył: 08 Wrz 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 18:14, 17 Wrz 2012    Temat postu: Ciasto cytrynowe

Dingo żeby herbatka jej lepiej smakowała proponuję dołożyć ciasto cytrynowe.

Potrzebujemy:
* 6 jajek,
* mąka,
* cukier
* cukier puder,
* kostka margaryny,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 ładne, dojrzałe cytryny,

W pierwszej kolejności musimy zajumać (zabrać) z lodówki teściowej 4 ładne jajka
Następnie je ważymy i kolejno odważamy cukru, mąki i margaryny tyle ile ważyły jajka. (mi się udaje 25dag to mamy cała kostkę margaryny)
Ucieramy jajka z cukrem i margaryną (czasami robią się grudki ale i tak później się rozpłyną)
Dodajemy mąkę z 1 łyżeczką proszku do pieczenie
Na sam koniec wyciskamy sok z 1 cytryny i dorzucamy startą skórkę (ja zanim zetrę wolę ją sparzyć)

Ciasto na blaszkę albo do tortowej (preferuję na blaszkę) i do piekarnika na 180st C i na ok 40min

Na górę polecam lukier cytrynowy
* 2 żółtka
* 15dag cukru pudru,
* sok z 1/2 cytryny
- żółtka utrzeć z cukrem i rozcieńczyć sokiem; wylać na ciepłe ciasto.

Ciasto smaczne i na ciepło i na zimno Smile Żadna teściowa się nie oprze Smile
Polecam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krewniak




Dołączył: 12 Wrz 2012
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:17, 17 Wrz 2012    Temat postu:

Dingo, już lecę do kuchni, aby wypróbować Twój przepis! : D

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zachea




Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 8:44, 19 Wrz 2012    Temat postu:

To i ja coś dorzucęSmile Danie tylko dla wielbicieli pleśniowego sera Wink

Makaron z serem pleśniowym


Proporcje na oko;)
opakowanie makaronu szpinakowego (tagliatelle)
kubek śmietany (jakakolwiek 12,15,30 wszystko jedno)
ok 25-30 dkg sera Lazur (lub innym z niebieską pleśnią)
łyżeczka cukru
pieprz zielony w zalewie wg uznania
pomidorki koktajlowe (zwykłe też dadzą radę)

Gotujemy w garnuszku śmietanę z pokruszonym serem dodajemy odsączonego zielonego pieprzu i cukier. Jak nam się ładnie serek rozpuści to polewamy nim makaron. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Ja uwielbiam to danie, mój mąż niekoniecznie, wszystko zależy od tego czy lubicie śmierdzący serek Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Betinka




Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: worc

PostWysłany: Śro 12:21, 19 Wrz 2012    Temat postu:

no to kolej na mnie : )

SAŁATKA NIEKONIECZNIE NA GRILLA POMIDORKI Z ŻÓŁTYM SEREM

*kilka dojrzałych pomidorów

* ser żółty w kostce

* majonez, jogurt naturalny

* ząbek, lub kilka czosnku

* sól, pieprz, papryka słodka

--pomidory pokroić w kostkę lub na ćwiartki ( w zależności od upodobania) ; przełożyć do naczynia

--żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) ; serem posypać pomidory -> ewentualnie wymieszać

-- sos czosnkowy, majonez + jogurt oraz pozostałe składniki (czosnek, przyprawy) - wszystko zależy od ilości przygotowywanej sałatki.

u mnie w rodzinie oraz wśród znajomych, niepodzielnie króluje ta sałatka : ) jest smaczna i 'szybka' w przygotowaniu.

Smacznego! : )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dr Iwa Bonar




Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 22:39, 30 Wrz 2012    Temat postu:

sprawdzony spód do pizzy

1kg mąki
1 i 1/2 wody letniej
1/2 kostki drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
3 łyżki stołowe oleju

rozpuścić w wodzie letniej drożdże następnie dodać cukier, sól i olej, na koniec powoli dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
ciasto rozwałkujemy cieniutko (mniej niż wafelek) ciasto dobrze zrobić przynajmniej na godzinkę przed pieczeniem. Możemy również z tym ciastem gotową pizzę zamrozićSmile

na ciasto można polać swój własnoręcznie zrobiony sos - oto przepis:
1 puszka pomidorów bez skórek troszkę keczupu, przyprawa do pizzi, oregano i pieprz. Wszystkie składniki rozgrzewamy, doprawiamy do swojego smaku i polewamy na ciasto:)

teraz tylko inwencja własna:) co kto lubi wrzuca na spód pizzy z sosem lub bez sosu
i na koniec najważniejszy starty ser Smile

życzę smacznego Smile
ciasta wystarcza na dwie duże prostokątne blachy.


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez Dr Iwa Bonar dnia Nie 22:40, 30 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zachea




Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 10:49, 23 Lis 2012    Temat postu:

Zakochałam się w tej sałatce ja oraz wszyscy, którzy jej próbowali (chyba, że mówili to przez grzeczność Wink )

sałata lodowa (lub pekińska) + rukola (proporcje 1:1)
kiełki rzodkiewki
ser feta - w kostkę
pomidory suszone - w paseczki (chyba, że macie gdzieś w okolicy Netto, to kupowałam tam pomidory suszone, od razu pokrojone na małe kawałki i całkiem niedrogie - 7,- za spory słoiczek)
prażony słonecznik
olej z pomidorów

to wszystko, naprawdę polecam spróbować choć raz:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.guziolki.fora.pl Strona Główna -> Forum testowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin